Liečba osteoporózy je najnákladovejšia

29.10.2007 Celý región

Bratislava 29. októbra 2007. Liečba osteoporózy, čiže rednutia kostí patrí medzi najnákladovejšie v zdravotnej poisťovni DÔVERA.
Pri liečbe tohto ochorenia sa používajú napríklad bisfosfonáty. V roku 2006 bol liek s účinnou látkou risedronát v skupine TOP 10 najnákladnejších liekov v zdravotnej poisťovni DÔVERA na 1. mieste. Poisťovňa za vyše 10-tisíc balení tohto lieku zaplatila takmer 15,7 milióna korún. V 1. polroku 2007 patrila lieku 2. priečka.

Zdravotná poisťovňa DÔVERA preto podporuje osteodenzitometrické vyšetrenia (merania kostnej hustoty pomocou denzitometrov), ktoré sú preventívnymi vyšetrenia a zabezpečujú včasnú diagnostiku osteoporózy. „Súčasne nezabúdame ani na kontrolnú činnosť zameranú na dodržiavanie efektívnosti pri liečbe osteoporózy určitými skupinami liekov, ” poznamenala vedúca oddelenia revíznych farmaceutov zdravotnej poisťovne DÔVERA PharmDr. Elena Škriečková.

Osteoporóza je metabolické ochorenie skeletu, definované ako zníženie obsahu kostnej hmoty a narušenie mikroarchitektúry kostného tkaniva, čo vyúsťuje do zvýšeného rizika zlomenín.
Osteoporóza môže byť :
• primárna, ktorá sa delí na postmenopauzálnu a senilnú
• sekundárna, ktorá vzniká ako dôsledok iného ochorenia

Postmenopauzálna osteoporóza sa klinicky manifestuje približne 10 rokov po menopauze a najčastejšie sa vyskytuje vo veku 50 až 70 rokov. Senilná osteoporóza postihuje jedincov oboch pohlaví po dovŕšení 70 rokov. Osteoporóza patrí medzi civilizačné ochorenia. Ide o najzávažnejšie ochorenia pohybového systému, pretože vo veku nad 50 rokov má osteoporózu každá tretia žena a každý šiesty muž. Riziko zlomeniny krčka stehennej kosti je uvádzané 15-17 %, v oblasti chrbtice 32 % a v oblasti predlaktia 15 %.

Prevencia osteoporózy:
• pravidelná denná fyzická aktivita a dodržiavanie zásad správnej životosprávy
• adekvátny príjem vápnika je nevyhnutnou podmienkou prevencie a úspešnej liečby (odporúčaný optimálny denný príjem je 1 000 – 1 500 mg)
• doplňanie vitamínu D hlavne v zimných mesiacoch

***

DÔVERA, zdravotná poisťovňa, a. s. je najväčšou súkromnou zdravotnou poisťovňou na Slovensku s 770 000 poistencami. Vznikla spojením zdravotných poisťovní SIDERIA a DÔVERA 1. januára 2007. DÔVERA má zmluvy s vyše 10,5-tisíc poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. V starostlivosti o zdravie poistencov má 12-ročnú tradíciu. V prvom nezávislom hodnotení inštitútu HPI v roku 2007 získala najvyššie možné ohodnotenie – rating A. Prvoradým cieľom a poslaním ZP DÔVERA je zabezpečenie kvalitnej a efektívnej zdravotnej starostlivosti s dôrazom na prevenciu. Preto sprístupnila preventívne služby ako Mamografy či Hepatitída a ďalšie. Poistencom je k dispozícii elektronická pobočka aj sieť 82 kamenných pobočiek a nonstop bezplatná telefónna linka 0800 150 150. Ďalšie informácie sú k dispozícii na internetovej stránke www.dovera.sk
Bc. Andrea Devánová
 

Vyberte región